Captainsinformatie Voorjaarscompetitie 2023
Hier vind je alle informatie die je als captain nodig hebt.
Heel veel plezier en succes deze Voorjaarscompetitie 2023!
opstelling
De teamindelingen (zowel voor de jeugd- als de seniorenteams) vind je via mijnKNLTB. Als captain sta je bovenaan genoemd bij je team.
poule-indeling
De competitiepoule-indelingen zijn bekend. Je vindt je eigen poule-indeling in de Club-app en via mijnKNLTB.nl.
In de Club-app klik je op [Spelen] > [Wedstrijden] > [Clubteams] > klik op KNLTB voorjaar 2023 > klik op je team. Je kunt je team met een ster markeren. Zodra je voor je team hebt gespeeld, komt je team al direct in beeld in de tab [Wedstrijden].
starttijden
Je vindt de tijden waarop je aanwezig moet zijn in je poule-indeling. Bedenk wel dat de tijd die er staat de tijd is dat je de baan op moet. Het is gebruikelijk om minimaal een half uur daarvoor aanwezig te zijn.
Soms staat er nog geen starttijd bij een uitwedstrijd. Die volgt dan zo snel mogelijk. Check in de week voor de speeldatum nog even of de starttijd niet veranderd is.
wedstrijdinformatie
Bij je wedstrijd staat meestal ook extra informatie zoals cashloos betalen, parkeerinformatie, tips over extra schoenen mee voor in de hal, etc. Geef deze informatie tijdig aan je teamgenoten door.
ballen
De blikken met ballen voor je thuiswedstrijden krijg je op de eerste thuiscompetitiedag in één keer mee van degene die achter de bar staat. Neem daarna elke thuiswedstrijd de blikken ballen voor die dag mee. De uitwedstrijden speel je met de ballen van de tegenstanders.
Teams die zowel singles als dubbels spelen krijgen voor elke thuis-single een blik ballen. Dubbelteams krijgen per eerste ronde-dubbel een blik ballen. Let op dat je niet al je blikken al opent of gebruikt vóór de speeldag waarvoor ze bedoeld zijn.
banen
Bij ons op de club heeft ieder thuisspelend team de beschikking over minimaal 2 banen. In de baanindeling staat welke banen voor jouw team gereserveerd zijn.
borrel en taart
Als je thuis speelt bestel je iets lekkers voor bij de koffie en hapjes voor bij de borrel bij onze bar. Je stuurt daarvoor minimaal drie dagen voor je wedstrijddag een mailtje aan Chantal.
Captainstaken en mijnKNLTB/Club-app
De captain van het thuisspelende team is degene die de uitslagen invoert in mijnKNLTB of de Club-app. Voor je captainstaken heb je mijnKNLTB.nl op je mobiele browser nodig, of de Club-app. Hieronder vind je beide manieren:
Club-app
Log in op je Club-app en ga via [Spelen] > [Wedstrijden] naar je team (zie hierboven hoe je je team vindt als jouw team nog niet bij [Wedstrijden] te zien is). Klik op jouw team > [Kalender] > zoek in de kalender de wedstrijd die jij met je team gaat spelen. Klik op die wedstrijd. Je ziet, als het een thuiswedstrijd is. twee oranje knoppen: [Opstelling] en [Uitslagen]. Bij een uitwedstrijd is alleen de [Opstelling]-knop zichtbaar.
mijnKNLTB op je browser
Log in op mijnKNLTB.nl. Op je profielpagina zie je in de rechterkolom al jouw team(s) met de poulestand. Klik op de naam van jouw team (bv Gemengd 1 Vrijdag Avond – 2e klasse – Afdeling 23) > Klik op de wedstrijd die jij met jouw team gaat spelen. Bovenaan, onder jouw teamnaam zie je een oranje knop [Teamopstelling] en middenop zie je (mits het een thuiswedstrijd is) een oranje knop [Uitslagen wijzigen].
teamuitwisseling
Voorafgaand aan de wedstrijden leg je de opstelling vast. Je tegenstanders doen dat ook. Je doet dat zodra je samen zit met je tegenstanders. Met de teamuitwisseling staat vooraf vast wie welke wedstrijd speelt.
Opgelet: De spelers moeten op volgorde van hun speelsterkte worden opgesteld. Een 8-speler mag niet de eerste single spelen als er ook een 7-speler in je team singles speelt. Dit geldt ook voor dubbels: Een 6+7-koppel mag geen vierde dubbel spelen als de derde dubbel gespeeld wordt door een 7+8-koppel uit jouw team. Maak je hiermee fouten, dan kan dat achteraf gevolgen hebben voor de uitslagen.
Als captain ga je naar jouw mijnKNLTB of naar je Club-app, je volgt de stappen hierboven en je klikt op de knop [Teamopstelling] dan wel [Opstelling]. Klik in het raster aan wie van jouw team welke wedstrijd speelt. Je kunt spelers toevoegen via [Wijzigen]. Klik steeds op de groene knop tot je de melding krijgt dat je teamopstelling bevestigd is.
Je ziet ook een optie [Teamopstelling definitief doorgeven] Ja/Nee. Deze gebruik je als er grote twijfel is of een speler wel twee wedstrijden kan spelen. In principe vul je alle wedstrijden van de dag in voor aanvang van de partijen, maar met deze knop houd je een slag om de arm.
speelsterkte opzoeken
Je kunt in de Club-app via [Spelen] > [Wedstrijden] spelers opzoeken, en je kunt ook via [Club] > [Ledenlijst] spelers en hun speelsterkte opzoeken.
Je eigen ledenpas staat digitaal in de Club-app: [Meer] > scroll naar beneden > [KNLTB Digitale ledenpas.
De speelsterkte is een cijfer (bv 4 of 7) en het getal met drie cijfers achter de komma heet je rating.
uitslagen invoeren
De captain van het thuisspelende team voert in zijn Club-app of mijnKNLTB.nl de uitslagen in. Doe dat liefst meteen steeds als er een partij is afgelopen, zodat de stand niet vergeten wordt. Een gewone tiebreak vul je in als 7-6. Een supertiebreak vul je in als bv 10-4 of 15-13.
Lees via deze link meer over het invoeren van uitslagen.
Na afloop van de wedstrijddag controleren de twee captains samen de ingevoerde uitslagen en de eindstand. Doe dit altijd voordat je afscheid neemt van je tegenstanders om misverstanden achteraf te voorkomen.
gemachtigd om uitslagen in te voeren
Voor ieder team is de teamcaptain door de VCL’s gemachtigd om de uitslagen in te voeren. Ook bij de jeugdteams moet de teamcaptain de uitslagen invoeren, maar we hebben de teamouders ook gemachtigd zodat er niet via het mijnKNLTB-account of de Club-app van het kind hoeft te worden ingelogd.
Als je als captain niet aanwezig bent op een speeldag, neem dan even contact op met Pauline, zodat zij een ander uit je team kan machtigen.
VCL-dienst
Op sommige clubs is de VCL (VerenigingsCompetitieLeider) op het park aanwezig; bij ons is ieder thuisspelend team zijn eigen “assistent-VCL”. Los problemen of vraagstukken samen met je tegenstanders op met de informatie uit het Competitiereglement en het Wedstrijdbulletin. Kom je er niet uit, neem dan contact op met Pauline (de club-VCL’s). Je vindt haar telefoonnummer in de ledenlijst in de Club-app.
vakantie, slecht weer en andere dingen waar we liever niet aan denken
Bij regen kun je wachten tot het weer droog wordt, je kunt de hal in gaan, of je spreekt met je tegenstander af om de wedstrijd op de eerstvolgende inhaaldag (af) te spelen.
Als je van tevoren al ziet aankomen dat er niet gespeeld kan worden, kun je contact opnemen met de captain van de tegenstanders en in overleg een inhaaldatum afspreken. Je vindt de contactgegevens bij de wedstrijdinformatie in de Club-app/mijnKNLTB.
Als je team niet compleet is, bijvoorbeeld door vakanties of blessures, mag je niet uitwijken naar een inhaaldag. In zo’n geval moet je invallers opstellen. Die invallers mag je zelf vragen. Geef de VCL’s wel even bericht van tevoren wie er gaan meespelen. Je mag ook – in overleg met je tegenstanders – de wedstrijd op een eerdere dag spelen. Laat dat ook dan de VCL’s weten zodat er banen gereserveerd worden en de bar ervan weet.
uitwijken naar onze hal
Bij onbespeelbare gravelbanen mag er uitgeweken worden naar onze hal, mits er banen beschikbaar zijn en mits álle spelers op binnenschoenen spelen. Dus ook de tegenstanders. Dit is echt een strikte voorwaarde voor het uitwijken naar de hal.
Check altijd eerst bij Chantal of het barpersoneel of je op een halbaan kunt gaan spelen. We vertrouwen erop dat de teams onderling de beschikbare banen op zo’n manier verdelen dat ieder team tijdig klaar kan zijn met hun wedstrijden.
tot slot (boetes)
We gaan er natuurlijk van uit dat alles van een leien dakje zal gaan, maar het kan gebeuren dat je als team ergens in verzeild raakt waar je tegen de regels van de KNLTB oploopt. Je bent als speler en als team altijd zelf verantwoordelijk voor hoe je je gedraagt tijdens de competitie. De KNLTB handhaaft de regels door boetes uit te delen bij misdragingen, maar bijvoorbeeld ook als je als team een wedstrijd opgeeft en dus niet verschijnt op een speeldag (ook als je dat vooraf meldt aan de tegenstander). Heb je twijfels over wat mag en wat niet mag? Vraag het dan de VCL’s. Geldboetes die door de KNLTB worden gegeven moeten door de desbetreffende speler of team zelf worden betaald en daar wordt natuurlijk niemand gelukkiger van. We helpen je graag om je aan de regels te houden.
Wij verheugen ons op een mooie competitielente!
Onduidelijk?
Heb je nog een vraag, stuur dan een mail naar vcl@thebubbleclubblaricum.nl.
nieuwe en niet meer zo nieuwe regels
- De indeling door de KNLTB is gebaseerd op ploeggemiddelden, waarbij wordt uitgegaan van de actuele rating van de spelers op het moment van inschrijving.
- Spelers mogen in één week in meerdere teams spelen (als vaste speler of als invaller), mits het teamgemiddelde van die teams conform de klassenvolgorde niet meer dan 2,0 punten verschilt.
- Alle juniorenwedstrijden in de voorjaarscompetitie (dus niet de seniorenwedstrijden) mogen in onderling overleg met de tegenstander eerder worden gespeeld of worden uitgesteld naar een latere datum, maar wel op voorwaarde dat: de wedstrijd wordt vastgesteld op een andere dan één van de officiële inhaaldata, én de wedstrijd uiterlijk vóór de laatste (= zevende) speeldag van de competitie wordt gespeeld.
De andere competitiesoorten mogen hun wedstrijden niet uitstellen. De wedstrijden mogen wel in onderling overleg eerder gespeeld worden, maar moeten uiterlijk gespeeld zijn op de dag op het speelschema. - Op zaterdag kunnen wedstrijden vroeg beginnen, mogelijk al om 9 uur. Dit om de banen optimaal te benutten en zoveel mogelijk leden in de gelegenheid te stellen om competitie te spelen. Dit kan zowel bij The Bubble Club Blaricum als bij de verenigingen waar je te gast bent het geval zijn. Kijk daarom goed op mijnKNLTB/Club-app bij jouw eigen poule hoe laat je verwacht wordt.
- In alle dubbelpartijen wordt verkort gespeeld. Dit betekent dat op álle wedstrijddagen (dinsdag, vrijdag, zaterdag, zondag) in alle dubbels geen volledige derde set wordt gespeeld, maar een supertiebreak (tot 10 punten).
Compact spelen (supertiebreak én beslissend punt bij 40-40) wordt alleen nog in de 8&9-competitie gespeeld. - Als er een supertiebreak wordt gespeeld, voer je de uitslag ervan in als setstand van de derde set. Zo’n uitslag ziet er dan bv zo uit: 6-3, 4-6, 10-2.
- Het is bij alle competities mogelijk om op indoorbanen te spelen. Het is de bedoeling dat je al je wedstrijden van een dag op dezelfde (of op gelijkgestelde) baansoorten speelt. In overleg met je tegenstander mag je, bv bij regen, verder spelen op een andere baansoort.
- De dubbelopstelling hoeft niet bij de ploeguitwisseling bekend te zijn, je kunt ‘m ook pas na de singles bekend maken. Vink in dat geval aan dat de teamopstelling nog niet definitief is.
- Voor de ploegenuitwisseling moeten de spelers worden opgesteld aan de hand van de speelsterkte in het spelersprofiel op mijnKNLTB/Club–app. Let op: speelsterkte is niet de actuele rating. (Speelsterkte is één cijfer (in het blauwe vakje); de actuele rating heeft getallen achter de komma (in het witte vakje)). Let echt goed op de juiste volgorde; een foute opstelling kan een boete opleveren, die je als team zelf moet betalen.
- Op vrijdagavond wordt om de week gespeeld. Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 31 maart; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 7 april.
Alle vrijdagavondteams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set.
Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen.
Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen.